Zlý cholesterol – čo by ste o ňom mali vedieť

zlý cholesterol norma

Mnoho ľudí sa nazdáva, že cholesterol je zlý všeobecne. Môže predsa za upchávanie ciev, infarkt, či mozgovú mŕtvicu. Avšak, ak by sme na tému cholesterolu nahliadali len čierno-bielo, nebolo by to správne. Celkový cholesterol sa totižto delí na dobrý cholesterol a zlý cholesterol a tiež obsahuje značnú časť triglyceridov. Každá z týchto látok plní inú úlohu. Kým dobrý cholesterol (HDL) prečisťuje cievy od tukových nánosov a odvádza ich späť do pečene, naopak zlý cholesterol (LDL) roznáša tuky do ciev, a tie sa kvôli tomu zanášajú. Prečo a ako by ste sa mali vystríhať zlému cholesterolu sa dozviete z tohto článku.

zlý cholesterol norma a hodnotyZlý cholesterol norma

Priemerné hodnoty celkového cholesterolu sa u obyvateľov Európy držia na úrovni 4,5 mmol/l. „Zlý“ LDL cholesterol by mal z tejto hodnoty tvoriť maximálne 3 mmol/l. Pri vyššej norme zlého cholesterolu sa rapídne zvyšuje riziko kardio-vaskulárnych ochorení.

Odporúčané hodnoty cholesterolu

  • celkový cholesterol – do 5,2 mmol/l
  • zlý LDL cholesterol – do 3 mmol/l
  • dobrý HDL cholesterol – nad 1,3 mmol/l

Pre viac informácií o potrebných hodnotách cholesterolu odporúčame článok – Cholesterol hodnoty

Prečo by ste sa mali vystríhať zlému cholesterolu

Zlý cholesterol (LDL – low destiny lipoproteins) roznáša tuky po cievach. Kvôli svojej nižšej hustote sa prichytáva na steny ciev, čím zároveň zužuje priechodnosť krvi. Pri vyšších hodnotách zlého cholesterolu sa na stenách ciev vytvárajú tzv. aterosklerotické pláty, kvôli ktorým dochádza nielen k nižšej priechodnosti, ale aj nižšej pružnosti ciev. Tento jav sa nazýva kôrnatenie ciev. Vtedy už možno hovoriť o rozvoji srdcovo-cievneho ochorenia – ateroskleróze. Riziko infarktu je v takomto štádiu ochorenia vysoké, pretože ak cievami putuje krvná zrazeninka, môže sa zablokovať v zúženej a nepružnej cieve a úplne tak zastaviť priechod krvi.

zlý cholesterol

Ako znížiť zlý cholesterol v tele

Zlý cholesterol sa vytvára v tele organicky, avšak prijímame ho aj z našej stravy. Hodnoty zlého cholesterolu sa zvyšujú predovšetkým pri zvýšenom príjme nasýtených tukov. Tie sa nachádzajú v tučných mliečnych výrobkoch (plnotučné mlieko, tvrdé syry, maslo, smotana…), mäsových výrobkoch (najmä mastnom – kačacie, husacie, bravčové…). Viac informácií o vhodnej strave pri zvýšenom cholesterole sa dozviete z článku – Cholesterol diéta

Odhliadnuc od celkovej hodnoty zlého cholesterolu, na to, aby sa cholesterol v cievach usadil je potrebné, aby boli splnené dve ďalšie podmienky:

  • cholesterol musí najprv zoxidovať – cholesterol, ktorý nie je zoxidovaný nie je nebezpečný a nedokáže sa v cieve usadiť a teda ani spôsobiť aterosklerózu, či zužovanie ciev
  • cievy musia byť oslabené zápalom – v zdravej cieve sa cholesterol usadiť nedokáže, cieva musí byť oslabená zápalom, aby sa v nej cholesterol dokázal usadiť. Zápal sa v cieve tvorí z rôznych dôvodov – medzi najčastejšie patrí dlhodobé vystavenie vysokým hladinám cukru v krvi.

Na to, aby sa predišlo oxidácii cholesterolu a tiež aby sa znížila možnosť tvorenia zápalu v cieve je vhodné užívať niektoré konkrétne prírodné prípravky. Obe požiadavky spĺňa napríklad olivový olej. Ak do vašej stravy zaradíte panenský kvalitný olivový olej na dennej báze, dokážete si zabezpečiť dostatočný prístu hydroxytyrozolu, ktorý má práve tieto ochranné účinky. Na to, aby ste pokryli vaše denné potreby tejto látky by ste však museli užiť cca 4dcl olivového oleja, čo je nereálne. Patentovaný extrakt z olivového oleja sa stal súčasťou niektorých prírodných výživových doplnkov, napríklad produktu Masticha Vena.

Ak sa chcete dozvedieť viac o prírodných zložkách vhodných pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu, čítajte tu…

 

Zhodnotenie – na čo nezabúdať pri zlom cholesterole

  • znižuje ich priechodnosť a pružnosť ciev
  • vytvára v cievach tzv. aterosklerotické pláty
  • zapríčiňuje kôrnatenie ciev (aterosklerózu)
  • pri vysokých hodnotách môže viesť k infarktu, či mozgovej mŕtvici
  • jeho hodnoty zvyšujú nasýtené mastné kyseliny (živočíšne tuky)
  • znížiť ho možno prírodnými doplnkami výživy

 

1 Trackback / Pingback

  1. Dobrý cholesterol - prečo je dôležitý, a ako ho zvýšiť | Ako na cholesterol

Pridaj komentár