Hodnoty HDL a LDL cholesterolu: Kedy hrozí infarkt?

Cholesterol je veľmi dôležitá látka a plní v tele mnoho úloh.

Tieto tri patria medzi tie najdôležitejšie: 

  1. Cholesterol slúži ako obal bunkovej membrány – tzn. že každá jedna bunka nášho tela má cholesterolový obal. Aj vonkajší povrch našej pokožky má cholesterolovú vrstvu.
  2. Cholesterol je potrebný na tvorbu hormónov, najmä tých stresových a tých s protizápalovým účinkom.
  3. Hrá dôležitú rolu pri správnej činnosti mozgu. Vedeli ste, že nedostatok cholesterolu má negatívny dopad napríklad na pamäť? 

Dôležité je tiež spomenúť, že cholesterol je dôležitý pri tvorbe vitamínu D a pri tvorbe žlče, ktorá rozkladá tuky.

 

Cholesterol sa skladá z troch základných zložiek:

 

Pri meraní cholesterolu nie je vhodné sledovať len číslo označujúce celkovú hodnotu cholesterolu, dôležité je poznať hodnoty jednotlivých cholesterolových zložiek a ich pomer.

Tieto pomery jednotlivých zložiek nám povedia oveľa viac o skutočnom stave nášho zdravia ako celková hodnota cholesterolu!

V článku sa ďalej dozviete, ktoré hodnoty máte sledovať, aby ste vedeli, či vám alebo niekomu z blízkych hrozí srdcovo-cievne ochorenie, infarkt alebo mŕtvica.

 

Aký je rozdiel v HDL a LDL cholesterole?

HDL je kapsula tvorená lipoproteínom s vysokou hustotou a LDL je kapsula tvorená lipoproteínom s nízkou hustotou. Vo vnútri týchto kapsúl sa nachádza cholesterol. Takže ide o jeden a ten istý cholesterol v lipoproteínových nosičoch s rôznou hustotou.

 

Načo slúžia tieto HDL a LDL nosiče?

Cholesterol sám o sebe nie je možné prenášať v krvi alebo plazme, preto máme tieto malé “prenášače”, ktoré doručia cholesterol tam, kam je potrebný.

LDL prepravuje cholesterol z čriev a pečene do krvi, ktorou putuje do tkanív.

HDL zas vezme prebytkový cholesterol, ktorý tam bol doručený vďaka LDL a doručí ho späť do pečene. V pečeni je následne rozložený a pripravený pre ďalšie využitie.

 

V podstate je tu neustála výmena medzi cholesterolom putujúcim z pečene a cholesterolom putujúcim do pečene a táto rovnováha je potrebná.

 

V prípadoch, kedy výsledky testov ukazujú vysokú hladinu LDL, doktori predpíšu lieky na zníženie. 

Hladina LDL by mala byť pod 2, prípustné hodnoty sú od 0,25-2,80 mmol/l

Normálna hladina HDL by sa mala pohybovať v rozmedzí 1,15 – 1,88 mmol/l

Ďalším pojmom sú triglyceridy. Sú to krvné tuky, ktoré konvertuje hormón inzulín. Starajú sa o prepravu prebytočných karbohydrátov. Takže ich vysoká hladina vlastne poukazuje na vysokú hladinu cukrov v tele.

Ideálne hodnoty sú 1,7mmol/l a menej. Veľmi ľahko sa to dosahuje obmedzením cukru v strave. 

 

Neexistuje zlý alebo dobrý cholesterol, bez cholesterolu sa žiť nedá. Dôležitá je tu už spomínaná výmena. 

 

Kedy mi hrozí srdco-cievne ochorenie?

 

Ak chcete vedieť, či je možné, že sa vám v budúcnosti rozvinú srdco-cievne ochorenia je dôležité sledovať pomer medzi hodnotou triglyceridov a HDL.

Najlepším ukazovateľom rizika srdcových chorôb, infarktu alebo mŕtvice je nasledovný pomer:

 

hdl-ldl hodnoty

 

TGL/HDL – by malo byť menšie ako 1 – čím nižší pomer, tým lepšie. 

Ak je hodnota, ktorá vám v tomto pomere vyjde vyššia ako 2 – je u vás vysoké riziko rozvinutia srdcovo-cievnych ochorení.

 

Vo výsledkoch krvných testov preto nie je nutné sa pozerať na celkový cholesterol, ale skôr na pomery jednotlivých zložiek. 

Posledné výskumy vyvracajú dlhoročné médiami a farmaceutickými firmami propagované tvrdenia, ktoré hovoria len o celkovej hladine cholesterolu.

Démonizovaný LDL cholesterol a jeho hladina nemusí byť ukazovateľom rizika srdcovo-cievnych ochorení.

 

Vysoká celková hladina cholesterolu nie je indikátorom na užívanie liekov na vysoký cholesterol.

Vždy sledujte aj pomer jednotlivých zložiek vášho cholesterolu.

 

Kde sa cholesterol tvorí?

 

75% cholesterolu je vytvorený telom – v pečeni a bunkách, pečeň vytvorí 2000 mg cholesterolu každý deň a zvyšok buniek v tele vyrobí 1000 mg.

Iba 25% cholesterolu pochádza zo stravy. Ak menej jeme, telo zvýši jeho produkciu a naopak, keď jeme viac, telo ho vytvorí menej. Je to všetko o správnej funkcii mechanizmu spätnej väzby.

 

Dá sa cholesterol upraviť prírodne?

Áno. Výška cholesterolu sa dá upraviť aj správne zvolenými prírodnými prostriedkami. Na úpravu cholesterolu sú vhodné prírodné extrakty z olív, červeného hrozna, resveratrol ale aj masticha. Všetky tieto zložky sa nachádzajú aj v prírodnom produkte Masticha Vena.

Účinky Masticha Vena sa najlepšie prejavujú pri dlhodobej terapii. Mastichové kúry na cholesterol sú bez vedľajších účinkov.

 

masticha-vena-100kapsul

Be the first to comment

Pridaj komentár