Čo je to cholesterol

cholesterol

čo je cholesterolŤažkosti s vysokým cholesterolom sa radia medzi najrozšírenejšie civilizačné ochorenia vôbec. Hoci zvýšené hodnoty cholesterolu v tele môžu viesť k vážnejším srdcovo-cievnym ochoreniam (infarktu, či mozgovej mŕtvici), na cholesterol nemožno nazerať len čisto negatívnym pohľadom. Dôvody prečo je tomu tak, čo je cholesterol, kedy je nebezpečný, a kedy naopak prospešný si priblížime v tomto článku.

Čo je cholesterol

Cholesterol je tuk – lipid zo skupiny steroidov. V ľudskom organizme zastáva cholesterol dôležitú úlohu, a to ako nevyhnutná zložka pri stavbe bunkových membrán. Pri zvýšených hodnotách cholesterolu však hrozí riziko zanášania ciev, čím sa zužuje prietok krvi a vznikajú viaceré srdcovo-cievne komplikácie zapríčinené napríklad nedostatočným okysličovaním organizmu.

Prečo je cholesterol niekedy prospešný a niekedy škodlivý

Cholesterol sa spravidla rozlišuje na dve podskupiny. Ide o HDL cholesterol a LDL cholesterol.

HDL cholesterol (high destiny lipoproteins) je označovaný ako dobrý cholesterol. Ide o cholesterol, ktorý je prenášaný lipoproteínmi s vysokou hustotou, vďaka čomu má akoby čistiacu funkciu v cieve od prebytočných nánosov ukladajúcich sa na stenách ciev.

LDL cholesterol (low destiny cholesterol) je naopak prenášaný lipoproteínmi s nízkou hustotou, čo zapríčiňuje jeho ukladanie na stenách ciev a zužovanie prietoku krvi v cievach. Kvôli tomu si vyslúžil prívlastok zlý cholesterol.

Na základe tohto stručného vysvetlenia vyplýva, že cholesterol je v organizme škodlivý vtedy, ak sú hodnoty LDL (zlého) cholesterolu výrazne vyššie než hodnoty HDL (dobrého) cholesterolu. Pri meraní teda nestačí zistiť celkovú hodnotu cholesterolu v organizme (celkový cholesterol), ale oveľa prospešnejšie je zamerať sa na vzájomný pomer hladiny dobrého a zlého cholesterolu v tele.

Odkiaľ sa berie cholesterol v organizme

cholesterolCholesterol sa dostáva do organizmu z dvoch primárnych zdrojov:

  • Jedným je telo samotné, keďže cholesterol je potrebný pri stavbe bunkových membrán, organizmus má funkciu vytvárať si ho sám. Miera takto získaného cholesterolu sa pohybuje na úrovni približne 2/3 cholesterolu v organizme. Zásadnú úlohu v miere vlastnej tvorby cholesterolu tvoria aj genetické predispozície, keďže ide o dedičné ochorenie.
  • Druhým zdrojom cholesterolu sú potraviny, ktoré do organizmu prijímame. Tu platí, že najviac cholesterolu prijímame do tela prostredníctvom živočíšnych tukov v potravinách ako: maslo, slanina, oškvarky, mastné mäso, údeniny, smotana, tučné mliečne výrobky. Úroveň takto získaného cholesterolu v organizme predstavuje asi 1/3 celkovej výšky cholesterolu v tele.

Ako zistím, že mám vysoký cholesterol

Zvýšený cholesterol je o to zákernejší, že sa nijak navonok neprejavuje. To znamená, že ho nemožno indikovať pomocou žiadnych bolestí, či iných pocitov diskomfortu, ako je tomu v prípade iných ochorení. Vodítkom môže byť spomínaná genetická predispozícia – teda, či sa v minulosti vyskytli vo vašej vetve rodiny ťažkosti so srdcovo-cievnymi ochoreniami a zvýšeným cholesterolom, taktiež spojitosť s ďalšími zdravotnými ťažkosťami akými sú: nadváha, cukrovka, či vysoký krvný tlak.
Presné zistenie sa uskutočňuje pomocou krvného testu u lekára, ktorý odhalí hladinu cholesterolu v organizme.

Ako môžem ovplyvniť hladinu cholesterolu v tele

V minulosti sa tvrdilo, že hladiny cholesterolu ovplyvňujú do veľkej miery genetické predispozície. Výskumy posledných rokov však hovoria o tom, že oveľa väčší vplyv na hladiny cholesterolu má stravovanie, stres a množstvo pohybu. Vhodnou stravou dokážete ovplyvniť hladinu cholesterolu veľmi výrazne.

masticha-vena-v4-2_redOkrem úpravy jedálnička odporúčame zaradiť aj prírodné výživové doplnky – omega 3-mastné kyseliny (rybí olej), alebo napríklad vykonať komplexnú kúru s čisto prírodnými produktami (napríklad komplexným doplnkom Masticha Vena s obsahom chioskej mastichy, extraktu z červeného hrozna, olív, granátového jablka a z čierneho korenia.

Synergické pôsobenie týchto prírodných látok v Masticha Vena má pozitívne účinky pri týchto ochoreniach:

  • vysoký tlak
  • vysoký cholesterol
  • podpora cirkulácie krvi v cievach
  • podpora vstrebávania živín
  • podpora celkovej imunity organizmu
  • očista pečene a podpora činnosti pečene
  • ochrana horných a dolných dýchacích ciest

Ako pri väčšine zdravotných problémov, aj pri cholesterole je zhoršujúcim faktorom fajčenie, pitie alkoholu, nezdravá výživa, absencia pohybových aktivít, stres a nedostatok regenerácie organizmu.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Zvýšený cholesterol? Týmito potravinami ho znížite bez liekov.

Pridaj komentár