
Cholesterolová diéta je spôsob, akým sa dá znížiť príjem cholesterolu z potravy do organizmu. Zväčša sa odporúča ľuďom s vyššími hladinami cholesterolu. V dnešnom článku sa dozviete bežne odporúčané informácie o diétických opatreniach pri problémoch so zvýšeným cholesterolom, ale aj menej skloňované informácie o tom, aký dopad môže mať nízkocholesterolová diéta na hodnoty cholesterolu všeobecne.
Cholesterol diéta – čo sa bežne odporúča
Za základ diéty na zníženie cholesterolu sa považuje prevaha nenasýtených mastných kyselín nad nasýtenými mastnými kyselinami. Inými slovami, mali by sme uprednostniť rastlinné tuky pred živočíšnymi.
Nasýtené mastné kyseliny (živočíšne tuky)
V kategórii potravín s vyšším obsahom cholesterolu, ktoré by ste mali obmedziť sa nachádzajú takmer všetky potraviny živočíšneho pôvodu:
- mäso
- vajcia
- mliečne výrobky
Nenasýtené mastné kyseliny (rastlinné tuky)
Zoznam potravín s nízkym obsahom cholesterolu, ktoré sa bežne odporúčajú ako náhrada živočíšnych tukov a mali by ste ich uprednostniť, je nasledovný:
- morské ryby
- orechy (kešu, mandle)
- semienka (slnečnicové, tekvicové)
- avokádo
- rastlinné oleje (repkový, slnečnicový, olivový, kukuričný)
Ako reaguje organizmus na diétu s nízkym obsahom cholesterolu
Netreba zabúdať na fakt, že hoci cholesterol v nadmernej miere môže byť príčinou ochorení srdca a ciev, stále je to veľmi dôležitá stavebná zložka organizmu. To v praxi znamená, že telo cholesterol potrebuje. Okrem príjmu cholesterolu z potravy je ďalším, a to hlavným zdrojom cholesterolu samotný organizmus. Cholesterol sa totižto syntetizuje v pečeni. Výskumy hovoria, že až 80% cholesterolu je tvoreného v našom tele, iba 20% prijímame v strave. Ale to nie je všetko.
Reakcia organizmu na znížený príjem cholesterolu zo stravy je zvýšená syntéza cholesterolu z pečene. Podľa slov popredného slovenského kardiológa prof. MUDr. Viliama Badu stojí za zmienku prehodnotenie akýchkoľvek nízkocholesterolových diét. Práve naopak pri vyššom príjme cholesterolu zo stravy sa zníži jeho syntéza z pečene (teda obmedzí sa hlavný zdroj cholesterolu) a môžu klesnúť hodnoty celkového cholesterolu, LDL (zlý cholesterol) a triglyceridy.
Tu je však dôležité dávať si pozor na to, aké tuky prijímame. Ako sme spomenuli vyššie, zamerajte svoje stravovanie na príjem zdravých tukov – rastlinných tukov vo forme orechov, semienok a olivového oleja.
Sú vôbec zvýšené hodnoty cholesterolu na škodu?
Ďalšou zaujímavou informáciou je, že ľudia ktorí majú tabuľkovo zvýšené hodnoty cholesterolu na úrovni 6 – 9 mmol / l, vykazujú nižšiu mortalitu v dôsledku srdcovo-cievnych ochorení. A cieľom cholesterolovej diéty, rovnako ako liečby vysokého cholesterolu je predsa prevencia pred rozvojom ochorení srdca a ciev. To nás opäť privádza k faktu, že dôležitejšie než hodnoty celkového cholesterolu sú pomery HDL (dobrého), LDL (zlého) cholesterolu a triglyceridov v organizme.
Práve vysoké hodnoty LDL cholesterolu a triglyceridov sú príčinou zanášania ciev, ich následným kôrnatením a rozvojom aterosklerózy.
Ak sa na tento problém pozrieme hlbšie, tak zistíme, že nebezpečný je skôr príliš nízky cholesterol (hladiny pod 3mmol/l). Hlavne vo vyššom veku môžu byť nízke hladiny cholesterolu príčinou rozvoja demencie, depresií, úzkostí a ďalších ochorení.
Cholesterol diéta – čo mám teda robiť?
Vhodný spôsob pre zamedzenie ukladania zlého cholesterolu v cievach a rozvoja kardiovaskulárnych ochorení je aj zameranie sa na technologickú úpravu jedál. Dôležité je neprepaľovať tuky pri varení. To znamená uprednostniť varenie, dusenie a úpravu pokrmov na pare pred pečením, vysmážaním, či fritovaním. Taktiež nie je dobré priveľmi soliť, cukriť, ani požívať údené potraviny.
Konkrétne tipy na potraviny a spôsob prípravy stravy pri zvýšenom cholesterole nájdete napríklad v článku Cholesterol strava.
Vhodné je aj držať si BMI (body mass index) v norme, t.j. v hodnotách medzi 19,1 – 26,0 a udržiavať dlhodobú stravu bohatú na obsah vitamínov (pektíny, hemicelulózu, celulózu).
Nezabúdať na príjem vlákniny
Každá kvalitná cholesterol diéta by sa mala zakladať na zvýšenom príjme vlákniny. Vláknina je unikátna tým, že bráni vstrebávaniu cholesterolu a tým chráni cievy pred jeho usádzaním. Vlákninu obsahujú vo vysokej miere strukoviny (sója, šošovica, fazuľa, hrach), zelenina, ovocie a obilniny (pohánka, ovsené vločky, ryža natural, celozrnné výrobky).
Odporúčame do jedálnička zaradiť aj psyllium, ktoré má aj ďalšie pozitívne účinky – predovšetkým na tráviaci trakt a očistu čreva.
Pri vysokom cholesterole je vhodné užívanie vlákniny aj vo výživových doplnkoch. Rozmanitosť prijímanej vlákniny je dôležitá pre správne fungovanie rôznych oblastí zdravia – trávenie a výška cholesterolu.
Vlákninové komplexy zvyčajne obsahujú viac druhov vlákniny v jednom prípravku. Pri úprave cholesterolu je vhodné užívanie psyllia, ktorý je súčasťou vlákninového komplexu Natura Biotika spolu s dvoma ďalšími druhmi vlákniny – akáciová a smrekovcová.
Na trhu sa objavuje aj široká škála prírodných výživových doplnkov, ktoré chránia cievy pred usádzaním cholesterolu a ich pravidelné užívanie pri problémoch s vysokým cholesterolom môže byť prospešné. Medzi tie najúčinnejšie a najviac rozšírené patria produkty s obsahom extraktu z olivovníka, červeného hrozna (Masticha Vena), alebo omega 3-mastných kyselín.
Pridaj komentár